Historie

Et langt opløb med målstregen i sigte...

Af: John Hansen

Det har været noget af et stayerløb for travbanen på Sydhavsøerne. Lige uden for Nykøbing F. fik driftige forretningsfolk i samarbejde med Nykøbing F. Kommune etableret en travbane, og selskabet "Lolland Falsters Væddeløbsbane a.m.b.a." slog portene op i efteråret 1966 med besøg af toptræner W. Kaiser-Hansen, Charlottenlund. Der var stort besøg, men arrangementet nærmest druknede i regn og smat.

På det tidspunkt kæmpede banerne om alt, startheste, midler fra centralt hold mv., og i nogle år var der nærmest lodtrækning, når direktøren skulle betale regninger. Tiderne var som en økonomisk møllesten, der trak det gamle andelsselskab ned under "vandet", og fremgangen fik først medvind, da finansudvalgsformand R. Lysholt Hansen (A) fik stablet Nykøbing F. Travbane A/S på benene. Fremgangen og økonomisk stabilitet blev langsomt et pejlemærke for NFT, der nu gennem mange sæsoner har haft sorte tal på bundlinien.

Det skyldes bl.a. stabilt arbejde i bestyrelsen og med direktør Dennis Stenbæk på sidelinjen som garant for banens ve og vel.

Sportsligt var højdepunktet 1972, hvor derbyvinderen Osman Bogø var overlegen kørt til sejr af træner Harald Lund, der som ung kom til banen fra Charlottenlund. Han var om nogen manden bag banens succes på ovalerne, og tilnavnet "Kong Harald" var ikke et bogstav for meget.

Hans temperament var legendarisk, og de unge fik lov til at arbejde for føden, men de fik også en masse køreture. Flere af topkuskene har været i lære hos Harald Lund, bl.a. Birger Jørgensen, der vandt sin førte sejr på NFT med Sonny Senator, og René Kjær, der ikke behøver nærmere præsentation, ligesom Arvid Olsen, Ken Ecce m.fl.

Osman Bogøs derbysejr var ventet, men det var alligevel noget af en overraskelse for Harald Lund, da vognmanden, som skulle køre Osman Bogø til derbyet, mødte op med en lastbil, hvor teksten på siden var: Her kommer derbyvinderen.

Det blev senere på eftermiddagen bekræftet, da Osman Bogø var helt overlegen i Derbyet. 7 år senere - i 1979 - havde Lund sin næste klassiske vinder, da Captain Bogø i Dansk Trav Kriterium noget overraskende og trods galop undervejs kom "sejlende" i opløbet og gik forbi en anden NFT-hest Christa U/Arvid Olsen. Sejren kom kærkommen, idet Lund samme år havde kikset med derbyfavoritten.

Samme Harald Lund kom i øvrigt af dage på en af vores løbsdage i efteråret 1997, hvor han sank sammen netop som han havde kørt sin egen Ascari W til sejr. Harald Lund, der døde i sin stald, havde gennemgået en stor hjerteoperation, og traverne var hans liv fra dag et.

At "Kong Harald" ikke kunne glemmes blev yderligere forstærket af, at der omgående blev taget initiativ til et mindeløb for ham og det er blevet en årligt tilbagevendende begivenhed i juli måned med banens største løbsdag - Harald Lunds Mindeløbsdag.

I alt nåede Harald Lund at vinde 20 championater her på banen, men også på såvel Amager som Skovbo vandt han championater ligesom han fem gange kunne kåres som landschampion.

Jo, ingen tvivl om, at han var den allerstørste hidtil her på Sydhavsøerne.....

Men Nykøbing F. Travbane har jo ikke kun været Harald Lund selv om han har "fyldt" enormt meget. Faktisk så vandt en NFT-hest det allerførste V6-løb, der blev kørt i Danmark, da Poul Erik Toft førte sin egen CT Mahogny til sejr iøvrigt før en anden NFT-hest Clausen Lillevang med Leif Larsen.

Fællesnævner for Poul Erik Toft og Leif Larsen er amatørkusk og netop amatørkuskene har holdt meget høj klasse gennem tiderne her på banen. Den mest meriterede er afgjort Hans H. Kristoffersen - manden bag adskillige sejrsheste med Gerd Skovgård i spidsen.
Gerd Skovgård

Fællesskab og sammenhold har altid været kodeordene her på Falster og det vil det også blive langt ind i fremtiden...